Hippokratész ókori görög orvos azt mondta: táplálékod legyen a gyógyítód!
Mivel testünk és minden sejtünk abból az ételből épül fel, amit megeszünk, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy a jelentkező egészségügyi problémák oka gyakran az elfogyasztott ételek mennyiségében, típusában és minőségében keresendő.
A magyarországi statisztikai adatok szerint a legtöbb problémát a tápanyaghiány, valamint a mértéktelen cukor, fehérliszt, túlfinomított ételek és különböző adalékanyagok fogyasztása okozza. A nem megfelelő táplálkozás testi és mentális funkciózavarokhoz, betegségekhez vezethet, ilyen például: a hormonháztartás felborulása, a túlsúly, a gyermekkori cukorbetegség, a krónikus vashiány, a gyenge izom- és immunrendszer, az idegrendszeri és emésztési problémák, allergiák, intoleranciák, fogszuvasodás stb.. Sajnos a lista elég hosszú.
Íme pár egészségtudatos, alternatív megoldás:
– Válasszunk más főzési technikákat és kerüljük a túl sok olajban való sütést, inkább, pároljunk, hogy minél több tápanyag maradjon az ételben.
– A húsoknál figyeljünk arra, hogy minél magasabb legyen a hústartama az adott dolognak. Legalább 80 %-os hústartalma legyen, de ha lehet törekedjünk még ennél is feljebb!
– Nassolásra, kisétkezésre kínáljunk gyümölcsturmixokat, friss vagy aszalt gyümölcsöt vagy tisztított zöldséget Egészséges nassolnivalók lehetnek a magvak, a görög joghurt friss gyümölcsökkel, sajt almával vagy zellerszár mártogatósokkal, illetve zöldségchipseket is lehet készíteni.
– A finomliszt helyett használjunk magliszteket (pl.: rizsliszt, zabliszt, kókuszliszt), melyek lassan felszívódó, összetett szénhidrátokat tartalmaznak.
– Asztali só helyett himalája sót használjunk.
– Cukrozott üdítőitalok helyett szénsavmentes vagy tisztított vizet, gyümölcsteákat fogyasszunk. A vízbe elehet tenni citromot, mentát, narancsot vagy bármilyen más gyümölcsöt a megízesítése végett.
– Tápanyagokban, rostokban gazdag szénhidrátforrásokat válasszunk amik, nem emelik meg hirtelen, nagymértékben a vércukorszintet, illetve a felszívódási idejük is lassabb, tehát hosszú időre adnak energiát, eltelítenek.(pl: zab, rizs, quinoa, hajdina, köles, édesburgonya).
Mindenkinek sikeres életmódváltást kívánok! 🙂
Niki

